Finance

Jak financovat bydlení?


I když nájem mnoha lidem vyhovuje, pro část lidí je to poměrně velký strašák. Problém je v tom, že majitel bytu nebo domu může nájem ukončit, a i když musí dodržet zákonné důvody a lhůty, stále můžete přijít o střechu nad hlavou, i když to nečekáte. Dalším problémem je, že mnozí majitelé bytů chtějí, aby za ně nájemce platil fond oprav a nechtějí dávat oficiální vyúčtování energií. Častým problémem je i to, že majitelé zvyšují nájemné pravidelně, i když do bytu neinvestovali jedinou korunu. Právě neustále se zvyšující ceny nájmu vyvolávají v mnoha lidech obavy z toho, zda si budou moct dovolit nájem platit i když už nebudou chodit do práce.

rodinný dům

Není se čemu divit, protože spousta pronajímatelů využívá toho, že jim to zákon umožňuje, a leckdy zvýší cenu ještě víc než mohou ze zákona. Dá se samozřejmě předpokládat, že ceny porostou i nadále, zatímco důchody nejspíš ne. Když si někdo koupí vlastní bydlení, i když na hypotéku, bude v důchodě nemovitost jenom jeho. Banky počítají s tím že lidé chtějí a musí mít bydlení splacené ke konci produktivního života, protože z důchodu by člověk těžko splácel splátky.

peníze na bydlení

I přesto roste počet lidí, kteří si o hypotéku žádají. Chtějí mít na důchod jistotu, že budou mít kde bydlet. Naprostá většina lidí si žádá o hypotéku v bance, ale pokud má člověk nižší příjmy a nebo špatnou platební historii, může to být kámen úrazu a banka hypotéku neschválí. Nebankovní hypotéka může být řešením pro každého, kdo hypotéku nezískal v bance. Pozor na splátky, protože i když nebankovní sektor může poskytnout hypotéku i tomu, kdo by ji v bance nezískal, stále podepisujete hypoteční úvěr, a jako takový ho musíte řádně hradit. Srovnejte si nabídky a podepište to co je pro vás po všech stránkách nejvýhodnější. Nebankovní sektor je často benevolentnější, ale musíte si být jisti, že splátky zvládnete hradit včas.