Byznys

Revize elektro v novém bytě


Realitní kanceláře nabízí den co den desítky, možná stovky nemovitostí k prodeji. Zákazníci se objednávají na jejich prohlídku a pokud je objekt zaujme a jsou prvními zájemci, dojde k dohodě a k následnému podpisu předkupní, rezervační či kupní smlouvy. Prohlídky nemovitostí však neprobíhají tak, že si vezmete s sebou instalatéry, zedníky, elektrikáře, obkladače, statiky a další odborníky, kteří posoudí technický stav domu či bytu, musíte se prohlídky zúčastnit pouze vy a také vy se rozhodnete, zda nabízenou nemovitost koupíte, nebo ne. Navíc na rozhodování nebývá mnoho času a prohlídka objektu je celkem rychlá, takže se pak snadno může stát, že koupíte zajíce v pytli, respektive shledáte tu řadu závad technického rázu až mnohem později.

elektrické zásuvky

Jednou z nich je také problém v elektroinstalaci. Například zakoupíte rekonstruovaný byt a přivolaný elektrikář, který vám provede revizi elektřiny za cenu více než rozumnou, sdělí, že je tu ještě starý hliníkový rozvod, ačkoli je byt nově omítnutý, s novou koupelnou a kuchyní. Staré hliníkové rozvody mohou být velký problém, a pokud je ve svém nově zakoupeném bytě či domě objevíte, měly byste je nahradit rozvody v mědi dle současných předpisů.

měřicí přístroj

Elektrikáři doporučují výměnu hliníkových vodičů zejména proto, že mohou mít již zpuchřelou izolaci, která by mohla způsobit zkrat a následný požár, anebo zkrat vznikne v důsledku přetížení některých zásuvek v zásuvkovém okruhu vlivem silnějšího odběru elektrických spotřebičů. Hliníkové rozvody v rekonstruovaném bytě mohou být závažný problém, protože musíte provést vysekání drážek pro nové kabely a elektroinstalační prvky, což obnáší prakticky necitlivě zasáhnout do stavební konstrukce a jde o velkou stavební rozdělávku na několik týdnů. Proto se také vyplatí se při prohlídce nemovitosti ptát přímo na místě, zda je tu elektřina ještě v hliníku, případně se o tom přesvědčit odklopením krytu některé ze zásuvek.